dinsdag 31 augustus 2010

Velomediane Claudy Criquielion

Het was me een heel avontuur. Een paar weken geleden in overleg met thuis mijn doelen voor dit jaar (op fietsgebied natuurlijk) gezet. Dat hield in dat ik weer een concreet trainingsdoel had: langere afstanden fietsen in heuvel en bergen. Na de twitterrit nu het echte werk: de Velomediane Claudy Criquielion (http://www.velomediane.be/) in de Ardennen is een cyclo van 170 kilometer, met daarin wel 3300 echte hoogtemeters. Een cyclo is niet zomaar een toertocht, nee met een echte gezamenlijke start, ravitaillering onderweg, motorbegeleiding en met tijdwaarneming, kopgroepjes en alles erop en eraan. Net echt. De strijd vooraan gaat ook echt om prijzen, maar voor de gewonere fietser gaat het om het volbrengen binnen een bepaalde tijd: dat levert dan namelijk een gouden, zilveren of bronzen diploma op.

Voor mij allemaal voor het eerst natuurlijk. Maar eens kijken hoe het allemaal werkt.
Maar eerst nog even wat langere trainingen afwerken en andere voorbereidingen treffen: die voorbereiding bestond in dit geval uit het zoeken van reisgenoten. Die heb ik op het fietsforum (http://forum.fiets.nl/) gevonden: Heel leuk, na mijn oproep kreeg ik al snel contact met Rob en Norbert. Beiden ervaren cyclo fietsers met jaren fietservaring. Tja, en dan wil zo'n fietsbroekie als ik ook even zilver halen... Rob gaat overigens voor goud.
Na wat heen en weer mailen en twitteren was alles rond en zo reden we vrijdag samen naar La Roche-en-Ardenne, een mooi tochtje. Het is zo leuk dat je mensen die je eigenlijk niet kent, door zo'n gemeenschappelijke passie na een paar uur al jaren lijkt te kennen!
La Roche-en-Ardenne is een heerlijk pitoresque plaatsje aan zo'n stromende rivier, tussen rotswanden, met een grote kerk in het midden, veel terrasjes en een kasteelruine op een heuvel. Maar goed, daar komen we niet voor. We zijn hier om te fietsen. Eerst even slapen in een jeugherberg (jaja). Na een rusteloze nacht zaterdag op tijd naar de start in La Roche. Het is nog frisjes, dus de arm en beenstukken gaan aan (regenjasje mee). We zijn niet echt de enigen hier: er staan inderdaad duizenden fietsers, ook niet de eerste de besten hoor: veel herkenbaar dure fietsjes en afgetrainde lijven. Dit is geen doorsnee volk van een toertochtje in Friesland of zelf het gemiddelde wat een Alpe d'Huez eens opkrabbelt.
Iedereen lijkt een tikkie zenuwachtig wachtend op het startschot. En dan is het zover, iedereen dringen naar voren, om maar zo snel mogelijk aansluiting te vinden bij leuke/snelle groepjes. Ik doe ook lekker mee. Gelijk uit het plaatsje begint de eerst klim al, gelijk maar even licht schakelen, want de benen zijn nog koud. Maar ik kan kennelijk lekker meekomen, want ik haal toch heel wat meer fietsers in dan omgekeerd. Maar dit zijn de tophellingen in de regio nog niet en die zijn van een ander kaliber. De Ardennen liggen me op zich wel: de hellingen zijn niet te kort zodat je niet in een ritme kan komen en ook niet zo lang als in Frankrijk, waar je er dan maar een paar per dag doet. Dit is lekker afwisselend fietsen. Van de 170 kilometer zijn er maar een paar vlak, verder ben je dus altijd aan het klimmen of dalen. Met onze route is dat overigens niet gelijkmatig verdeeld: we pakken van alle hellingen natuurlijk de steilste kant om te klimmen wat de leuke statistiek oplevert dat we vandaag wel 63 kilometer klimmen en 86 dalen!
Maar goed onderweg dus. Ik blijf de eerste paar uur veel mensen inhalen, ik vraag me daarbij natuurlijk wel af of ik het tempo wat ik gekozen heb wel zo lang kan volhouden, tja. Dat is natuurlijk lastig inschatten, maar de benen zijn goed en ik probeer elke drie kwartier tot een uur een gelletje of een reepje te nemen: want dat heb ik wel geleerd: te weinig eten is na een paar uur inklappen. De eerste echte beproeving is de Mur de la Velomediane: niet de hoogste van de dag, maar wel zeker de steilste: hij begint na een scherpe bocht gelijk met 18% en dat dan honderden meters lang! Het verhaal gaat dat dit een trap was, maar dat ze geen geld hadden voor onderhoud en er toen maar betonplaten overheen hebben gelegd... Zo voelt het dus ook: ik klim eigenlijk altijd zittend, maar met 18% had ik bij de eerste stevige trappen het gevoel mijn voorwiel niet op de grond te kunnen houden! Zowaar echt een aardig aantal lopers nu en de meesten stapvoets staand fietsend. Met mijn vedergewicht heb ik merkbaar een groot voordeel: het ging eigenlijk wel goed, kan een snelheid van zo'n 9 kilometer per uur vasthouden (sneller dan de meesten), maar denk wel dat dit de grootste krachtinspanning is geweest voor mij ooit op de fiets. Daarna natuurlijk even iets rustiger tempo en op naar de volgende heuvel...
De eerste revitaillering bij 60 kilometer kwam voor mij eigenlijk wat vroeg: er lag allemaal eten en fruit zoveel als je wilde en er was water en sportdrank. Ik heb snel wat achterover geslagen en een van de vele vrijwilligers vulde ondertussen mijn bidon: dat is pas service. Hier zag ik ook Norbert weer: we blijken vergelijkbaar te fietsen en hebben een heel stuk samen op gereden.
De route maakt een paar lussen en zo komen we weer in La Roche terug, waar de weg wederom voor ons keurig wordt vrij gehouden. We slaan het kleine steile weggetje naast de kerk in: de Col d'Haussire wederom een pittige klim met stukken erin van wel 15%. Ik merk hier wel dat ik niet meer de kracht heb die ik eerder had. Wil ik de dag goed doorkomen zal ik ietsje terug in tempo moeten gaan. En dat doe ik dan maar. Duidelijk is dat nu halverwege de groepen elkaar wel een beetje hebben gevonden: iedereen om je heen kan nu ongeveer wel even hard. Ik merk wel aan mezelf dat ik op steile hellingen en in afdalingen op mijn best ben: dan ben ik altijd bij de snelsten. Maar als het vlakker wordt: dan heeft mijn gewicht geen voordeel meer en mis ik de echte kracht in de benen van jarenlang fietsen. En juist in de tweede helft zitten de wat vlakkere stukken dus ik moet af en toe wat groepjes laten gaan. Een mooie helling is ook de Col du Rideux, al kan dat ook te maken hebben met het Belgische gezelschap waar ik naast reed. Bij klimmen moet hij kennelijk aan seks denken, ik kreeg hele verhalen en ontboezemingen te horen... Ik kon bijna niet meer fietsen van het lachen... Tja en de Cote de Beffe moest nog komen (echt waar). Maar we fietsen door. Helaas werd het weer ook wat wat wisselvalliger: af en toe behoorlijk stevige regenbuien. Die Cote de Beffe was in werkelijkheid wat saai en lang. En tja het tempo ging er wel wat uit, de hartslag kreeg ik niet meer zo makkelijk omhoog dus die laatste klimkilometers was wel echt een kwestie van doorzetten. De tocht eindigt met een lange afdaling naar La Roche: bij de Finish wel een heerlijk gevoel hoor: dit volbrengen is toch wel een hele prestatie. En ik heb mijn doel ook gehaald: in 6 uur 40 betekent een Zilveren diploma en nog ruim gehaald ook! Wel even relativeren: daarmee ben ik in dit goede gezelschap gewoon een gemiddelde fietser: ik ben als 1006e geeindigd. Overigens was de Col d'Haussire ook getimed: daar was ik nummer 638 (dus toch relatief een stuk betere klimgeit).
De gps track dit keer niet via Trackr (in mijn zenuwen bij de start is er denk ik iets niet goed gegaan, daarom hier een print en de link naar de track van Rob
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=gjmhiwazjafproji
Nog wel wat fietsdata natuurlijk van de Sigma Rox:
Afstand: 167km (toch een kleine afwijking?) 3300 hoogtemeters, in 6 uur 40, inclusief 5 minuten pauzeren, gemiddelde snelheid 25,5 km/h (klimmend 15 en dalend 43), maximum snelheid 70 km/h, maximale helling 18%, 4818 calorieen.

En Rob? Lees maar in zijn fiets-weblog hoe het hem verging: http://robgemen.blogspot.com/ met leuke foto's.
Bij deze nog Rob en Norbert bedankt voor de gezelligheid. Al met al een heel geslaagd weekend. Nou ja, de zondag was wel even een minne dag hoor, maag brak van al die gelletjes en reepjes en natuurlijk heel moe. Maar een lange nacht doet wonderen. Nu (dinsdagavond) weer even gefietst: rustig aan natuurlijk, want merk wel dat het lijf een opdonder heeft gehad. Niet zozeer merkbaar in de benen, maar de hartslag is opvallend laag voor mijn doen (D1 en eronder tijdens het fietsen). Dus even geen lange duurtrainingen...

maandag 16 augustus 2010

Geslaagde Twitterrit

Het was de tweede twitterrit, maar voor mij de eerste. http://www.detwitterrit.nl/ is een leuk initiatief vanuit een fanatieke twitteraar, blogger en fietster: Rose Mentink. De voorspellingen voor de dag zijn wisselend, maar er gaat regen komen in de loop van de middag. Maar afwachten wat de opkomst zal zijn dus.

Maar de hoge opkomst is voor mij een verrassing: ik telde wel zo'n 37 fietsers. Na uitreiken van shirts van de ‘hoofdsponsor’ Boretti gingen we van start. Het oogde wel heel professioneel: iedereen in dezelfde shirts en een zeer coole Fiat 500 van Boretti als volgwagen met de achterklep open met daarin een fotograaf en iemand met een profi video! Ben erg benieuwd naar de vele plaatjes en filmpjes die er in de loop van de dag zijn gemaakt.
Het was een mooie afwisselende route. Vanuit Rheden, over de Posbank, over de Hoge Veluwe, Beekbergen en weer terug. Afsluitend met een paar leuke rondjes over de Posbank.

In het begin moest de groep duidelijk even wennen: veel verschillende niveaus en aardig wat mensen die nog niet gewend waren aan rijden in een groep met dicht op elkaar rijden en de gebruikelijke schreeuwen en gebaren voor bijzondere situaties. De enige ‘schade’ waren de mensen achteraan die als een jojo hard en zacht moeten fietsen. Met een wat sneller groepje gingen we vervolgens achteraan rijden. En dat ging gelijk mis: iemand van het kleine groepje de ketting eraf en zo een afslag naar een klein bospaadje gemist. Gevolg: paar kilometer de verkeerde kant op en vervolgens 10 kilometer hard rijden om de groep weer in te halen…
Onderweg leuk gekletst met een heel aantal mensen die ik nog niet kende, en toch ook weer wel. Van sommigen had ik namelijk al heel wat gelezen via weblogs, het fietsforum of twitter, maar sprak ze nu eens echt.
Aan het eind van de rit nog een paar keer de Posbank op: ditmaal bergop telkens wel even lekker flink aanzetten. Miste wel de kans om vooraan in de ‘finale’ mee te komen, want een aantal waren net voor de start onderaan de berg al vooruit en voor mij niet meer bij te halen. Na de rit nog even napraten tijdens het eten. Een snelle maar lekker lasagne (bedankt Hermannus voor de extra portie). O ja: de verwachte regen? Die begon pas tijdens het eten!

Even een printje van de mooie route:



En wat statistieken volgens de Rox:

102,5 kilometer, gemiddelde snelheid 26,3, gemiddelde hartslag 147 (D1 voor mij), 898 hoogtemeters, maximale stijging 10%, hoogste snelheid 63, temperatuur 21 graden, 2352 calorieen

Iedereen bedankt voor de gezellige rit! En met name natuurlijk Rose, Rick en Bas voor de organisatie.

En nog de links naar het promomateriaal:
Meer foto's op de site: http://detwitterrit.nl/
En ook een erg leuke video: Twitterrit movie (Ja goed kijken, ik kom er ook een paar keer heel kort op voor)

donderdag 12 augustus 2010

Mijn nieuwe planning

Besluit genomen. Ik vind het werken naar een doel leuk. Ik ga een paar leuke tochten maken in het najaar.
En ik ga gelijk zondag beginnen: samen met mensen van het fiets forum (die ook twitteren) een twitterrit: http://detwitterrit.nl/. Vanuit Rheden (bij de bekende Posbank) een mooie ronde richting Apeldoorn van zo'n 95 kilometer die ook weer eindigd op de Posbank.

Dan de volgende grote uitdaging (even 2 stappen heftiger)
Zaterdag 28 augustus: Velomediane Claudy Criquielion:
Hele mooie tocht door de Ardennen van 170 km met wel 3300 hoogtemeters, met leuk aantal (steile) heuvels/bergjes.
http://www.velomediane.com
/
Voor mij een beetje te vergelijken met de lange rit van 160 kilometer van een paar weken geleden, maar dan met de hoogtemeters van 2 keer een Mont Ventoux. Ahum... Het is ook nog eens een cyclo. Dat betekent een tocht met tijdmeting. Dus als je binnen een bepaalde tijd binnen bent krijg je brons, zilver of goud. Met een echt podium voor de snelsten. Daar ga ik natuurlijk niet meekomen, maar ik stel stiekem wel het niveau zilver als doel.


Zaterdag 11 september: Boogie's Extreme:
Naar de bekende Michael Boogerd. Mooie tocht door Zuid-Limburg en Belgie. Veel bekende heuvels met dito namen, onder andere finish op de Cauberg.
De afstand moet ik nog kiezen: 4 afstanden: 60 km, 100 km (1300 hoogtemeters), 160 km (2100 hm) en 230 km (3400 hm). Denk dat ik voor de 160 kilometer ga (of het moet 28 augustus allemaal meevallen natuurlijk).
Dergelijke tochten vragen weer grondige voorbereiding. Dus gelijk gisteravond mijn fiets gepakt en even een 60 kilometer weggetrapt en vanaf nu dus weer een strak schema nodig! Nog meer gekken enthousiast? Wil er nog iemand mee?

dinsdag 10 augustus 2010

En dan verder: Pieter Weening Classic

Ja en wat dan he. Het grote doel bereikt. Een driekwart jaar steeds fanatieker trainen, aangepast eten en spullen regelen. Dus nu maar gelijk weer stoppen met fietsen? Of misschien een nieuwe uitdaging zoeken? Daar moet ik wel een tijdje over nadenken.
Het fietsen was erg leuk, conditioneel ook echt verschillen gemerkt. Maar mijn toch wel zeer fanatieke aanpak kan wel zijn tol gaan eisen van de schaarse tijd met het gezin. Na terugkomst uit Frankrijk in juni eerst maar een weekje rust.

En dan toch langzaam weer beginnen. Het weer nodigt ook wel uit: een stralende juni en juli maand zorgden ervoor dat ik 's avonds nog lange tochten kon maken. Nu meer op algemene duurconditie dan op kracht gericht. En van 3 of 4 keer in de week terug naar 1 of 2 keer in de week. Wat wel erg leuk is om te merken zijn de verschillen die je maakt na zo'n periode van opbouw: ik fiets makkelijk langer en sneller dan tijdens de trainingen in het voorjaar. Ben nu meestal ook wat uitgeruster, minder vaak trainen zo slecht nog niet?
Waar ik eerder niet in mijn eentje lange afstanden kon rijden met een gemiddelde boven de 30 kilometer per uur, gaat me dat nu echt redelijk makkelijk af.

Leuk om verschillen in conditie ook meetbaar te kunnen maken. In de winter een rondje Lauwersmeer van 43 kilometer in 2 uur gereden (wel koud en soms sneeuw). Nu op vakantie datzelfde rondje op een zomeravond in 1 uur 22 met vergelijkbare hartslag. Dat is wel progressie...

Een ander mooi hoogtepunt deze vakantie was de deelname aan de Pieter Weening Classic, een toertocht van 100 km vanuit Surhuisterveen. Ik wilde er een mooie lange duurtraining van maken en ging dus de 30 kilometer heen en terug ook op de fiets...
Eenmaal onderweg in de toertocht aansluiting gezocht bij een groepje: die vond ik. Ze waren wel wat sneller dan ik gewend ben. Het waren 3 Hoekie's (snelle jongens waarover Marieke in haar weblog ook wel schrijft). Voor mij een nieuwe ervaring: De eerste 50 kilometer van de toertocht ging met snelheden wind tegen tot 38 kilometer per uur en een echt gemiddelde van 34 km/u! We haalden echt alles en iedereen in. Volgen lukt me goed, maar mee op koprijden: net wat te veel voor mij.
Na een koffie en appelgebak weer volle bak verder. Nu stukken wind mee en snelheden tot wel 48 km/u aan toe... Na zo'n 85km had ik het alleen plotseling erg zwaar, denk toch te weinig gegeten en gedronken. Bij de volgende versnelling waaide ik er zomaar af. Nog tot ziens kunnen roepen, maar ze waren weg. Zelf snel kunnen herstellen en door. Uiteindelijk 102 kilometer in 3 uur en een paar minuten volbracht. voor mij een nieuw record met 33km/u gemiddeld. Was me een dagje hoor die ruim 160 kilometer in zo'n tempo. Volgend jaar deze Pieter Weening Classic maar weer op de agenda!

Nog iets leuks is natuurlijk andere mensen ook enthousiast krijgen voor het fietsen. En dan dichtbij huis beginnen. Dus een tochtje met het hele gezin naar langs de schapen en de dijk naar Paesens-Moddergat. Met Floor en Jens heerlijk rustig tussen de schapen en koeien door, over dijkjes naar de vogeluitkijk. En met Emma en Gerwin (beiden 10 jaar oud) een leuk rondje Lauwersmeer van 45 kilometer gedaan: een prestatie waar ze trots op kunnen zijn. Begrijpen ze mijn enthousiasme voor fietsen nu ook iets beter?

En dan nu de eigenlijke vraag, wat nu? Ik train voorlopig lekker relaxed door en ga een nieuw fietsdoel uitkiezen, misschien toch nog iets met heuvels of bergen?