vrijdag 28 mei 2010

Trainen, trainen, trainen

De afgelopen maanden hebben vooral in het teken gestaan van trainen.
Ik ben op basis van een trainingschema van de leerzame site van Johan (http://www.zitvlees.nl/) begonnen. Na mijn definitieve inschrijving voor de fietsreis vervolgens met informatie en begeleiding van Sandra 't Hart (http://www.sportmethart.nl/) het trainingschema compleet gemaakt, inclusief krachtraining oefeningen.

Na een rustige start met traingen (want ik was echt niet zo veel fietsen gewend) een langzame opbouw naar meer kracht en meer uithoudingsvermogen.

En dan maar fietsen, vaak alleen, met wisselend weer van sneeuw tot regen en zon, regelmatig spinnen en krachttraining in sportschool de Citadel. Naarmate de tijd vorderde en ik meer las over de beklimmingen van de Mont Ventoux (bijvoorbeeld op http://www.dekaleberg.nl/) werd de druk steeds hoger om meer en fanatieker te trainen. Als je eenmaal daarover hebt gelezen wil je geen geplande training meer missen.
Zo kwam er in de winter ook nog een Tacx Fortius, want dat maakt binnen fietsen mogelijk en ook wel heel erg leuk: een zo realistisch mogelijke benadering van het echte werk, compleet met video van bijvoorbeeld de Alpe d'Huez met een variabele weerstand om de hellingen te simuleren. Ook nog eens heel veel statistieken om lekker achteraf te kunnen bestuderen. En de speelkamer had nog nooit zo gestonken...

Ik miste natuurlijk nog wel de echte bergervaring. En zo kwam het weekje met het gezin in Duitsland bij Trier voor ons ook in het teken van fietsen, om de dag mocht ik een paar uurtjes voor mezelf... Testen en meemaken hoe een helling van kilometers lang en stukken met 10% of meer nou in het echt aanvoelt.

En het voordeel van een groepsreis is ook de voorbereiding. Het was heel erg leuk om een paar keer samen te rijden: een hele nieuwe ervaring om met een groep een rondje naar Dokkum te rijden, inclusief waaieren tegen de wind in en de kop overnemen. We hebben met een groepje de regen en de kou getrotseerd in de 150 kilometer van de Elfmerentocht en zijn samen tig keer de Posbank opgereden.

Onze Elmerentocht volgens Trackr (tool op de telefoon):






















En de grafiek van de training op de Posbank uit de fietscomputer:

Geen opmerkingen: