zaterdag 18 december 2010

Lekker gefietst

Beetje rustig op het blog. Maar niet dat ik stil zit. Redelijk schema bedacht voor de wintermaanden:
2 keer door de week 's avonds op de Tacx Fortius, minimaal anderhalf uur, maar incl warming up en dergelijke eerder tegen de 2 uur. In deze maanden met name gericht op duurtraining met wat kracht tussendoor: dus rustige routes uit kiezen en dan trainen in de D1 hartslag. Wel af en toe even stevig (tot wel maximaal) gas geven in de heuvels: mijn favorieten zijn namelijk Amstel Gold Race, Ronde van Vlaanderen en de Hel van het Noorden. Allemaal leuke afwisselende routes die goed met deze hartslag zijn te doen (een Alpe d'Huez kan ik echt niet in D1 naar boven...).
En dan in het weekend een stuk fietsen: ook redelijk rustig in D1 blijven en dan minimaal 2 uur.
Op dit moment dus weinig sportschool: in combinatie met regelmatig werk in Amsterdam, kinderen naar bed brengen en een sportschool die de Spinning lessen heeft vervroegd wil dat namelijk niet meer zo goed. Mis wel de pure krachttraining, dus daar moet ik toch nog eens over nadenken.

Nou ja, dit schema liep dus lekker in november en begin december. Afgelopen anderhalve week dus wel stil gezeten: verkoudheidje gehad en echt even te moe om te gaan trainen. Tot vandaag dan. Weer eens lekker buiten wezen fietsen.
Er ligt wat sneeuw en ijzel hier (niet zo erg als in de rest van het land, maar toch), dus dat maakt het rijden wel extra leuk. Wel opletten natuurlijk, vooral in de bochten.
Als eerste goed voorbereiden: Thermobidon met warme sportdrank mee, kleren in aantal laagjes: schoenen met overschoenen, lange broek met korte broek eronder, met beenstukken daaronder, Brynje thermo zweethemd, wielershirt, winddichte fietsjas, handschoenen en een bivakmuts met helm erop. Zo dat is dus warm genoeg voor -5 graden.
Zo, en dan onderweg met de Cube Pure. Rustig op de weg. Ok, ook wel logisch. Je moet een beetje gek zijn natuurlijk. Is het lekker aan het vriezen, koude wind tegen en dan een beetje je best doen om een leuke snelheid te rijden en toch in D1 te blijven. Tja, soms denk je dan, waar doen we het voor. Kan wel merken dat ik even niet heb gefietst: tempo is laag voor mijn doen bij deze hartslag.
Gedachten gaan wel terug naar een klein jaar geleden. Toen reed ik een vergelijkbare afstand in vergelijkbaar weer op nieuwjaarsdag: een rondje Lauwermeer van iets van 42 km in 2 uur. Koste me toen wel echt meer moeite en was ook niet zo goed voorbereid op de kou: toch leuk om zo een stuk vooruitgang en ervaring te zien.
Bij Bergum richting Suwald en daarna richting Groene ster voor een stukje echt sneeuw en bospaadjes rijden. Vanaf Bergum kom ik ook lekkerder in een ritme (ja ja, is dan ook niet meer wind tegen, dus dat helpt ook voor het gevoel al een stuk). Het Friese landschap is zo rustig en wit wel mooi hoor. Langs bevroren plassen en meertjes (geen schaatsers).
Uiteindelijk bij de Groene ster: daar wat kris kras gereden en kwam zo de sporen tegen van de eerder vandaag gereden Kerstcross 2011 van de Friesche Leeuw. Heb de sporen even gevolgd: leuk rondje! Best te doen op de Hybride, weet natuurlijk het tempo niet wat ze in de wedstrijd hebben gereden. Maar eens kijken of ik daar (ooit) eens bij kan aansluiten...

Gereden: 39,5 kilometer in 1 uur 48 minuten, hartslag 154 bpm (net in D2).
En de route:

Geen opmerkingen: